Най-гостоприемните държави за жените в 21 век

Общество

09-03-2018, 13:09

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Цялото изследване за 2018 обхваща 21 000 бизнес лидери, информирани членове на елита и средностатистически граждани

Дания измести Швеция от първото място в класацията на държавите, които са най-доброто място за живеене на жени, според рейтинга за 2018 на US News & World Report. От източноевропейските държави само Полша има повод за гордост.

В навечерието на Международния ден на жената медийната организация направи допитване сред 9000 жени като част от по-широкото проучване на най-добрите държави, за да определи кои от общо 80 страни по света са гостоприемни за жени.

Цялото изследване за 2018 обхваща 21 000 бизнес лидери, информирани членове на елита и средностатистически граждани, за да се разкрие как тези 80 държави са възприемани в световен мащаб по набор от показатели – от икономическо влияние до гражданство и качество на живота. Най-добрите страни за жени получават оценка 10 по 5 признака: човешки права, равнопоставеност на половете, равенство в доходите, напредък и сигурност.

Как е у нас?
Макар България да не влиза в класацията, у нас също има добри примери. Такава е специалната програма Smart lady, която е насочена към всички жени, които заемат ключови позиции в бизнеса. Програмата е плод на дълги проучвания, разговори с експерти и бизнес дами. Партньори в нея са Fibank, MasterCard и Съюз произведено в България. Целта, която банката иска да постигне с програмата Smart Lady, е да се утвърди като успешен бизнес партньор на всяка дама, решила да пребори клишето, че бизнесът е запазена територия само за мъже.

Ето и класацията:
На 21 място е Полша. Малко не достига на тази клоняща надясно държава да събере максимум точки. Тя има 8 за доходи и само 2,5 за напредък, но общият й сбор от 5,3 за равенство на половете и 5,3 за човешки права й отреждат място в престижния списък.

На 20 място е Португалия. Тази западноевропейска държава се бори с финансови проблеми, а неравенството в доходите остава ниско – 1,3. Но пък е относително сигурно място – 7,3, а показателят за човешки права е 6,2.

На 19 място е Италия. Родината на изкуството, виното и добрата храна има посредствени резултати за равнопоставеност – 5,8, напредък – 4,20 и права – 6,2, но безработицата сред жените остава огромен проблем.

На 18 място е Испания. Безработицата продължава да е проблем, а неравенството в доходите е само 1,4. Но страната прави стъпки за преодоляване на половата равнопоставеност – 6,4, и човешките права – 6,2.

На 17 място е Япония. Една от най-технологично развитите държави, тя има топ 10 за напредък. Но още има какво да се желае в равенството при стряскащи едва 0,7 и човешките права – 3,1.

На 16 място са САЩ. Неравенството в доходите е предизвикателство, което още не е преодоляно – едва 1,4. Но страната бележи огромен напредък – 8,8, и равенството е прилично – 7,6.

На 15 място е Ирландия. Смятана за консервативно общество, страната се представя слабо по отношение на напредък и доходи – само 3,6, но човешките права са 8,1 и това я изкачва в класацията.

На 14 място е Франция. Западноевропейската държава има огромно влияние в света и е една от първите, защитаващи правата на индивида. Има високи резултати за равенство и човешки права, но ниски за доходи – само 2,4.

На 13 място е Великобритания. С министър-председател жена, страната се справя добре с равнопоставеността – 8,5, и човешките права – 9. Но при доходите резултатът е стряскащ – 2,8.

На 12 място е Австрия. Тази централноевропейска държава е наситена с култура и се гордее с висок жизнен стандарт и прилични нива на правата и равнопоставеността. При доходите обаче трябва да направи повече – само 5,5.

На 11 място е Люксембург. Най-богатата държава в ЕС с най-високия стандарт на живот и високи резултати за права. При равнопоставеността обаче има само 6,9, 5,4 за напредък и 6,2 за доходи.

На 10 място е Германия. Страната се нарежда напред благодарение на напредъка си – 9,2, и има приличен резултат за права – 8,2, но за равнопоставеност събира 7,6.

На 9 място е Нова Зеландия. През 2017 министър-председателката Джасинда Ардърн изведе прогресивната Лейбъристка партия до победа и стана най-младият лидер жена в целия свят. Страната обаче получава само 7,6 за равнопоставеност.

На 8 място е Австралия. С голяма продължителност на живота и при мъжете, и при жените, тя събира 9,1 от 10 за човешки права и малко по-малко – 8,4, за равнопоставеност.

На 7 място е Швейцария. Най-добрата държава в света като цяло, според подреждането тази неутрална, мирна страна събира 9 от 10 за равнопоставеност.

На 6 място е Канада. Северноамериканската държава популяризира разнообразието и се нарежда напред Благодарение на зачитането на човешките права и равнопоставеността на половете.

На 5 място е Финландия. Тя първа предложи неограничени права на жените да гласуват и да бъдат избирани в парламента. Страната е една от най-гостоприемните за жени.

На 4 място е Холандия. Гражданите й са успели да намалят неравенството в здравеопазването, образованието, икономиката и политиката като осигуряват придобивки като медицинска сестра в помощ на майките с новородени.

На 3 място е Норвегия. Нарежда се трета от 144 държави в доклада на Световния икономически форум за различното третиране на мъжете и жените за 2016. Тя предлага щедри придобивки при отпуска по майчинство и като цяло е сред държавите в света, където мъжете и жените са равни.

На 2 място е Швеция. Тя слезе с едно място в сравнение с 2017. Шведите имат най-напредничаво отношение към равенството, според доклад на YouGov.

На 1 място е Дания. Тя събира максимум точки за права и равенство. Прогресивната скандинавска държава се гордее с обвързана с дохода система за дневна грижа и е една от най-гъвкавите в Европа по отношение на отпуска след раждане на дете в семейството.