Л. Павлова: Бъдещето на Европа минава през стабилността на Западните Балкани

Подкрепата на ЕНП винаги сме я имали, ще разчитаме на нея и в бъдеще

Бъдещето на Европа минава през стабилността и мира на Западните Балкани. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, съобщи „Фокус“.

„В дома на българското председателство в НДК се провежда срещата на високо ниво на министрите, които дебатират многогодишната финансова рамка. Благодаря на ЕНП в комитета на регионите, че се съгласиха да направим срещата тук. Подкрепата на ЕНП винаги сме я имали, ще разчитаме на нея и в бъдеще. Очакваме вашите становища за бъдещата кохезионна политика, за Западните Балкани и включването на местните власти, за културното сътрудничество. Оценяваме вашата подкрепа тези становища да бъдат гласувани, защото те ще бъдат важна подкрепа за нас, за да можем да вървим напред в този дух“, заяви Павлова.

По думите ѝ председателството, което работи повече от 10 седмици, е в своя пик. „Работим активно по всички теми. 4 са основните приоритети, върху които фокусирахме своите усилия. Една от основните ни теми е именно за бъдещето на Европа. Днес се надяваме да намерим пресечната точка, пречупена през бъдещия бюджет в контекста на предизвикателството „Брекзит“, миграция. Вторият приоритет е за антитероризма и миграцията. Третият приоритет е българския специален принос – темата за Западните Балкани. Една тема, която беше приета с лек скептицизъм. Днес със задоволство можем да кажем, че европейската перспектива за Западните Балкани е високо в дневния ред, припозната от всички европейски институции“, допълни Павлова.

Тя подчерта, че перспективата не означава фалшиви обещания за присъединяване. „Четвъртият приоритет е дигиталният дневен ред. Това е една изключително важна тема. Дигиталната тема не е въпрос на избор, а реалност, към която трябва да се адаптираме. Тези приоритети вярвам, че не са напразни, защото и отзивите, които получаваме, ни дават увереност и ни амбицират да работим. Решението за излизането на Великобритания от ЕС може би ни разтресе в началото, но в това трябва да намерим и нещо ценно. Осъзнахме какво значение има Европа за всички нас. Това ще ни обедини и сплоти повече от всякога“, каза още Лиляна Павлова.