С. Гърневски: Патриарх Кирил подмина добрия тон - bulgaria.utre.bg

С. Гърневски: Патриарх Кирил подмина добрия тон

09 март 2018, 10:08 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Надявам се, че самият патриарх ще намери начин да осъзнае какво е направил и да се извини

"Патриарх Кирил подмина добрия тон", коментира в ефира на БиТВ Спас Гърневски от ГЕРБ и добави, че когато си гост в една държава, не може да осъждаш с такъв назидателен тон нейни действия и право ѝ да има своя политика.

„Това тропане по масата беше недопустимо. Надявам се, че самият патриарх ще намери начин да осъзнае какво е направил и да се извини“, каза депутатът от ГЕРБ.

Според него Обединените патриоти трябва да се разберат помежду си дали Симеонов трябва да се извини и е убеден, че „те ще си изчистят отношенията“.

"ГЕРБ има своята позиция, тя е ясно изразена – иска да знае дали президентът и премиерът водят синхронизирана политика по отношение на българския интерес и достойнство", каза Гърневски. Затова и пожелали разсекретяване на стенограмата от срещата – за да се види имало ли е позиция на президента по отношение на това изказване.

Гърневски посочи още, че изказването на патриарха е било „типично в имперски стил, типичен по отношение поведението към България от години... имаше назидателен тон и език, който смути, определено“.

Гърневски посочи, че няма как един български президент, при такъв назидателен тон, да не изтъкне, това, което е историческата правда за България – "това е руско-турска война, която за нас е освободителна и всяка капка кръв е помогнала. Водещата роля на Русия е безспорна, но не може да не почетем и онези, които са пролели също кръв", каза той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета