E. Захариева се срещна с Дейвид Дейвис - bulgaria.utre.bg

E. Захариева се срещна с Дейвид Дейвис

08 март 2018, 14:11 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    МВнР

Впечатлени сме от Българското председателство, посочи Дейвис

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес Дейвид Дейвис, министър за излизането на Обединеното кралство от ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Преговорите по Брекзит навлязоха в своята решителна втора фаза, именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. България изпълнява отговорно ролята си в процеса и вярвам, че успяхме да създадем балансирана и спокойна атмосфера, в която да продължим преговорите“, заявила Захариева по време на срещата.

Впечатлени сме от Българското председателство, което е много добро, честно и подхожда с разбиране, посочил Дейвид Дейвис.

Предстои да бъде намерено решение на няколко паралелни процеса – преговорите по юридическия текст на Споразумението по оттегляне, включително и върху преходния период, както и подготовка за бъдещите отношения, е припомнила Захариева и е допълнила, че първият проект на ЕК на Споразумението по оттегляне е факт, и представлява основа за водене на преговори.

Някои от въпросите, по които трябва да постигнем консенсус, не са лесни, но съм оптимист, че ще успеем да намерим най-доброто и балансирано решение, което да бъде в интерес и на гражданите и бизнеса, е подчертала Екатерина Захариева.

Като ключови теми на оттеглянето, по които е особено важно да бъде постигната яснота, тя е откроила правата на гражданите и финансовите въпроси.

Захариева е отбелязала, че постигането на амбициозно споразумение за бъдещите отношения, което да отива отвъд търговията и сигурността и да съответства на стратегическата тежест на Обединеното Кралство за Европа, ще бъде в интерес и на ЕС, и на Лондон. „Важно е да се фокусираме върху бъдещето, да не бъдем емоционални, а прагматични. За всички нас е по-добре да постигнем споразумение възможно най-скоро“, е казала Захариева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета