Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година

Общество

08-03-2018, 07:38

Снимка:

АПИ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

За реализацията на проекта е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки

Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет днес, което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин Албена Георгиева, на Враца Малина Николова и на Монтана Росен Белчев, както и представители на протестиращите граждани от Видин.

За реализацията на проекта е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, които да се изпълняват, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се осигури още скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4.

За изграждането на пътя Видин – Ботевград е предвидена реализация на 6 участъка:
– Етап 1 „Видин – Димово” – с дължина 35,7 км.
– Етап 2 „Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км.
– Етап 3 „Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км.
– Етап 4 „Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км.
– Етап 5 „Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация.
– Етап 6 „Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км.

Изграждането им ще бъде разделено на няколко проекта, при подготовката на които се спазват всички законови и подзаконови нормативни актове и регламентираните процедури. До 10 дни ще обявим обществените поръчки за най-тежките участъци. Тях ще завършим до края на 2020 г., информира министър Нанков. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.

Николай Нанков съобщи още, че е планирано проектното трасе на скоростния път да бъде разположено извън населените места по направлението и ще изведе транспортното движение от моста над р. Дунав при гр. Видин към гр. София. "Част от трасето до Монтана е планирано да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока", посочи регионалният министър.