МОСВ и МЗХ внимателно следят нивата на над 190 язовира

На проверката пристигнаха двамата министри Нено Димов и Румен Порожанов

Нивата на 191 язовира се наблюдават внимателно от екоминистреството и от земеделското министрество. 21 от тях са големи, сред които и язовир „Тича", който вчера в следобедните часове започна за кратко да прелива, предаде БНТ.

Координираните действия на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, „Напоителни системи" и Басейнова дирекция са овладели ситуацията и сега в язовира има още 2 млн. кубика свободен обем. Областните управители и кметовете на населени места около язовира и река Камчия са предупредени и са уведомили населението. По разпореждане на премиера на инспекция пристигнаха двамата министри Нено Димов и Румен Порожанов.

"Коритото е с капацитет в пъти от очакваното преливане, което би се появило. Така че в контекста на превенцията която сме очаквали, но все пак на място трябваше да се убедим каква е ситуацията, защото това е един от най-големите язовири, включително и като площ и като значими", коментира Порожанов.

"В момента се излизат около 20 кубика в секунда планово, на практика МОСВ е с предписания за понижаване на нивата на всички язовири до края на месец февруари особено с очакването на топенето. Просто топенето става по-бързо. Благодарение на това, че взехме мерки, всъщност сме на това ниво в момента", каза Нено Димов.