Изтеглят предложението за ратификация на Истанбулската конвенция

Политика

07-03-2018, 06:46

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция

Предвижда се след това народните представители да обсъдят върнатия от президента Закон за банковата несъстоятелност

Премиерът Бойко Борисов ще внесе предложение за отмяна на решението на правителството за одобряване на Истанбулската конвенция и за изтеглянето от Народното събрание на предложението за ратификацията ѝ.

В същото време по предложение на БСП като първа точка в дневния ред на депутатите е разглеждането на Проект на решение за произвеждане на национален референдум по темата, предава БНТ.

Предвижда се след това народните представители да обсъдят върнатия от президента Закон за банковата несъстоятелност. Държавният глава наложи вето на три параграфа от Преходните и заключителните разпоредби на закона. Той беше внесен в Народното събрание от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и подкрепен от управляващото мнозинство.

Според вносителите целта на закона е да се попречи на вторичното разграбване на КТБ, а според президента - най-общо казано се обезсилват със задна дата всички сделки като цесии и прихващания по време на специалния надзор в банката преди да я обявят в несъстоятелност.