Външно иска обяснения за отменена програма за 3 март в Одрин - bulgaria.utre.bg

Външно иска обяснения за отменена програма за 3 март в Одрин

06 март 2018, 06:41 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    mfa.bg

От Министерството заявяват, че не са съгласували речта на генералния консул Васил Вълчев

Министерството на външните работи проверява отмяната накултурната програма за 3 март от консулството ни в Одрин. Това се казва в съобщение, публикувано в сайта на МВнР.

Проверката се прави във връзка с медийни публикации относно отбелязването на Националния празник в Одрин.

От Министерството заявяват, че не са съгласували речта на генералния консул Васил Вълчев и отмяната на участието на танцовия състав.

В посолството ни в Анкара беше проведен прием на 1 март с представителство на най-високо ниво от приемащата държава, начело с вицепремиера Фикри Ъшък. В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души уважиха тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро, припомнят от МВнР.

Изискано е обяснение от генералния консул Васил Вълчев. "В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция "Маслинова клонка", на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници.", е заявил той.

Всички обстоятелства ще бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с Вълчев, уверяват от Външно.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета