М. Габриел представя план за намаляване на роуминга в Западните Балкани

Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани е един от приоритетите на българското председателство

Европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел ще представи пътна карта за намаляване на таксите за роуминг в страните от Западните Балкани на конференция на Групата на ЕНП, организирана от евродепутатите Андрей Ковачев и Ливиа Ярока, съобщи пресцентърът на ЕНП, цитира БНТ.

„Комисар Габриел ще представи пътна карта за намаляване на цените за роуминга и за пускане на широколентов достъп в региона като начин за повишаване на цифровата свързаност на посланиците на страните от Западните Балкани и заинтересованите страни от сектора“, каза евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на Групата на ЕНП, отговарящ за разширяването и средиземноморската политика.

Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Черна гора, Сърбия, Косово) е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. По време председателството си България иска да постигне видими резултати в осигуряването на свързаност със Западните Балкани - във въздушната, транспортната, цифровата, както и в образователната сфери.

Намаляването на цените на мобилния роуминг е една от тези конкретни стъпки. Сега таксите за роуминг са високи. Например, един български абонат, който е в съседна Република Македония, може да плати около 15 евро на мегабайт мобилен интернет и около 3 евро на минута за разговор.

Представители на Европейската комисия се срещнаха в Брюксел с представители на телекомуникационните компании в Западните Балкани, за да обсъдят начините за намаляване на таксите за роуминг. Въпреки че фирмите са търговски организации, те могат да проучат различни варианти, например доброволни търговски споразумения между тях.

Ще научим във вторник какви са последните събития в тази област и какво остава да бъде направено, се посочва в края на съобщението.