Китай обяви 8% увеличение на военния си бюджет

Беше обявен военен бюджет на стойност 175 милиарда долара за най-голямата армия в света

Китай обяви увеличение увеличение с 8% на военния бюджет. Новината обяви премиерът Ли Къцян в началото на ежегодния Народния конгрес, който започна днес в Пекин, предаде БНТ.

Очаква се в рамките на двуседмичния Конгрес да бъде премахнато ограничението от олд мандата за президента, което ще превърне Си Дзинпин в най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун.

Около 3 хиляди делегати пристигнаха в Пекин за Народния конгрес. Всички те представляват китайските провинции и региони, технически са избираеми, но в действителност са назначавани от Комунистическата партия. На Народния конгрес по традиция се гласуват вече взети от Комунистическата партия решения.

Делегатите избухнаха с аплодисменти, след като беше обявено, че ще бъде премахнато ограничението за два мандата за президента, което ще позволи на Си Дзинпин да управлява безкрайно.

В първия ден беше обявено военен бюджет на стойност 175 милиарда долара за най-голямата армия в света.

Увеличаването на военния бюджет е считано за индикатор за стратегическите амбиции на Китай в Южнокитайско море и хималайския граничен район. Това ще засили натиска върху регионалните съперници на Пекин, в това число и Съединените щати. Години на двуцифрен икономически растеж дадоха възможност на Китай да направи своя военен бюджет втори по големина след Съединените щати. Китай има и най-многобройна армия с 2 милиона войници.

В първия ден на Народния конгрес премиерът обяви цел за постигане на икономически растеж от 6.5%, а правителството в Пекин постави три основни цели за предстоящата година - справяне с финансовия риск, замърсяването и борбата с бедността.