А. Джамбазки: Човек с 9 присъди трябва да чука камъни в затвора

Обвиненията срещу д-р Иван Димитров трябва да бъдат свалени и той да бъде пуснат на свобода

"Имаме човек с 9 присъди, който вместо да е в затвора и да чука камъни, е на улицата отново с нож в ръка. Ако този човек Плъха, неговият приятел Пора и целият зоопарк влязат в дома ми, аз ще постъпя по същия начин. И всеки нормален човек ще постъпи така". Това заяви Ангел Джамбазки от ВМРО за Нова Телевизия по повод ареста на лекар от Пловдив, който уби крадец.

Евродепутатът беше категоричен, че обвиненията срещу д-р Иван Димитров трябва да бъдат свалени и той да бъде пуснат на свобода.

В същото време Джамбазки призова да се прецизира текстът за неизбежната самоотбрана, за да няма неясноти. Той повдигна и въпроса за притежанието на лично огнестрелно оръжие за самоотбрана.

"Текстът на закона е великолепен - няма превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е в собствения ти дом. Принципът е този: всеки има право да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си", заяви на свой ред адвокатът Марин Марковски.

„Тук няма драма. Фактите ще бъдат изнесени ясно. Достатъчно е да се види трупът – къде е входната и изходната рана. Няма пречка съдебният медик да каже, че той е прострелян вътре и после е изминал 20-30 метра до колата. Прострелян човек не значи, че рухва. Това става по филмите”, допълни той.