Светия Синод: Видяхме радостта на Кирил от преживяното на Шипка - bulgaria.utre.bg

Светия Синод: Видяхме радостта на Кирил от преживяното на Шипка

05 март 2018, 09:10 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

Между двете църкви никога не е имало конфликт

Приключи посещението на руския патриарх Кирил. Повод за него беше отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на България. На летище София и минути преди да отлети за Москва, руският патриарх каза, че е огорчен от официалната реторика на представителите на държавата ни, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия.

"На мен ми се струва, че това обръщение е за определени хора и да не се опитваме всички да четем между редовете какво е казал. Аз съм възпитан така, че според мен българският патриарх Неофит трябва да коментира руския патриарх. Един митрополит, да коментира друг митрополит, един духовник, друг духовник. Аз не мога да си позволя такъв коментар, но мога да кажа останалото,което видях от него - вълнението и радостта му от това, което преживя на Шипка. Не съм адвокат на патриарх Кирил и не мога да говоря от негово име. Мога от името на патриарх Неофит и Светия Синод на Българската църква. Чух го, както вие всички го чухте, слушах го внимателно.. Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже. Не съм аз човекът", коментира говорителят на Светия Синод, отец Николай Георгиев.

Отец Георгиев каза, че най-важното при една такава среща между патриарси е да се отслужи съвместно самата литургия и коментира, че подготовката е много трудно дело и е най-големият знак, който може да се даде.

"Между двете църкви никога не е имало конфликт, между двете държави е имало, дори сме били от двете страни на барикадата, но между двете църкви винаги е имало мир и разбирателството, защото помежду ни е Христос и това е много хубав поздрав, който си разменят патриарсите по време на самата литургия", обясни той.

По думите на отец Георгиев коментира, че българската църка няма никакво действие все още по отношение на македонската църква. Според него писмото, което е написала, е пожелателно-очаквано, но още не са започнати никакви дейности.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета