Патриарх Неофит и руския патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия

Общество

04-03-2018, 14:10

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха заедно заупокойна молитва

На литургията присъстваха много митрополити, епископи и свещеници от двете православни църкви

Съборна тържествена литургия отслужиха в храм-паметника "Св. Александър Невски" двамата патриарси - българският Неофит и руският Кирил, предава БНТ. Посещението на руския патриарх Кирил ще продължи днес със среща с българския президент Румен Радев, след което ще посети и Руската църква "Свети Николай".

На литургията присъстваха много митрополити, епископи и свещеници от двете православни църкви. В храма имаше и много миряни. Двамата патриарси произнесоха и слова, като в тях отново увериха за топлите и близки връзки между двете православни църкви и двата православни народа. Преди това беше произнесено и патриаршеско и синодално послание от епископ Герасим по случай националния ни празник - 3 март.

"Величаем неизповедимия Божи промисъл и скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди знайни и незнайни воини, който оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини", каза епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.