Патриарх Неофит и руския патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия - bulgaria.utre.bg

Патриарх Неофит и руския патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия

04 март 2018, 14:10 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

На литургията присъстваха много митрополити, епископи и свещеници от двете православни църкви

Съборна тържествена литургия отслужиха в храм-паметника "Св. Александър Невски" двамата патриарси - българският Неофит и руският Кирил, предава БНТ. Посещението на руския патриарх Кирил ще продължи днес със среща с българския президент Румен Радев, след което ще посети и Руската църква "Свети Николай".

На литургията присъстваха много митрополити, епископи и свещеници от двете православни църкви. В храма имаше и много миряни. Двамата патриарси произнесоха и слова, като в тях отново увериха за топлите и близки връзки между двете православни църкви и двата православни народа. Преди това беше произнесено и патриаршеско и синодално послание от епископ Герасим по случай националния ни празник - 3 март.

"Величаем неизповедимия Божи промисъл и скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди знайни и незнайни воини, който оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини", каза епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ