Цв. Цветанов: Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ

Това, което направи ГЕРБ за тези 10 години е, че има две стратегически държавни дружества - ЕСО за електропреносната мрежа и Булгартрансгаз

Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ. Това каза в ефира на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. "В периода 2002 - 2004 г. се взима решение електроразпределителните дружества да бъдат приватизирани и тогава държавата получава 1 милиард и 600 милиона лева. Тогава БСП не са взели никаква реакция, с която да осуетят евентуалното приватизиране", обясни Цветанов.

"67% се приватизират, 33% странно остават за държавата. Това, което трябва да се уточни - с 33% губиш абсолютно всякакъв оперативен контрол върху управлението на едно такова дружество. С 34% вече имаш блокираща квота. Това, което беше казано като неистина е, че годишно дивидента, който е получавала държавата е някъде около 50 милиона. Това е пълна лъжа. За всичките години след приватизационния договор парите, които са преведени еднократно 2010 или 2011 година са 41 милиона лева. Това са всичките тези пари, които са преведени като дивидент на държавата в рамките на тези 8 години, когато е експлоатирано това дружество и вече е приватизирано. През 2005 г. с решение на МС се взима решение, с което да не се събира дивидента от 2004-2005 г. и да не се прехвърля на държавата", обясни той.

Цветан Цветанов каза още, че това, което трябва да се знае за останалите приватизирани дружества - дивидентът, който е платен досега към държавата за тези 8-10 години, е в размер на около 4 милиона лева. "Електроразпределителните дружества нямат никакво отношение към калкулиране на цената на тока и това отново е заблуда и внушение и манипулиране на обществото. В 43-тото Народно събрание беше взето политическо решение КЕВР да бъде равноотдалечено от всичките политици и от управлението", каза Цветанов.

"КЕВР се избира от българския парламент с представителите, които могат да бъдат номинирани, обсъждани, дискутирани и да се вземе политическото решение. Това, което направи ГЕРБ за тези 10 години е, че има две стратегически държавни дружества - ЕСО за електропреносната мрежа и Булгартрансгаз. Тези дружества в управлението на ГЕРБ са защитавали националния интерес и тези дружества няма да бъдат приватизирани, въпреки че има много апетити в тази посока", категоричен беше Цветанов.