КЕВР предлага постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори

Иванов уточни, че е активна кореспонденцията между двата регулатора – КЕВР (България) и RAE (Гърция)

КЕВР предлага постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори. Неговата задача ще бъде свързана с обмен на информация, хармонизиране на нормативната база и съгласуване на стъпки в посока на бъдещо пазарно обединение. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново председателят на регулаторния орган Иван Иванов. Идеята е възникнала в рамките на регионална среща, в която участват регулаторите на България, Република Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора по въпроси на газовата свързаност в региона и перспективите за обединение на пазарите за електроенергия в Югоизточна Европа.

В отделен тематичен панел участниците в срещата са разгледали развитието на проекта IGB за изграждане на междусистемната газова връзка „Комотини-Стара Загора“ като важна част от Южния газов коридор, създаващ възможности за алтернативни маршрути и доставчици на природен газ за Балканите и Европа. Според Иван Иванов сроковете на изграждане се спазват и от българска, и от гръцка страна. Очаква се в средата на 2020 г. връзката да бъде завършена.

Иванов уточни, че е активна кореспонденцията между двата регулатора – КЕВР (България) и RAE (Гърция), за да се оформи окончателната рамка за реализиране на връзката и за определянето на нормата за възвръщаемост. Според него разговорите между двете страни и Европейската комисия са на етап, който дава основание да се очаква, че в края на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се направи символична първа копка за интерконектора „Комотини-Стара Загора“.

Председателят на КЕВР посочи, че трасето ще е с дължина 180 километра, от които 150 километра ще бъдат на българска територия. „Очаква се допълнително финансиране от Европейската инвестиционна банка, а размерът ще бъде въпрос на преговори“, уточни Иванов.