Ц. Караянчева за полк. Дрангов: Блестящ пълководец, политик и патриот

Общество

02-03-2018, 16:13

Снимка:

пресцентър на НС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

К. Каракачанов ще присъства на откриването на паметник на полковник Борис Дрангов

Днес отдаваме почит на един бележит военен деец, на един блестящ пълководец, политик, патриот, педагог

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в откриването на паметник на полковник Борис Дрангов в парка на Военната академия „Г. С. Раковски”. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева положи пред паметника на полковник Борис Дрангов в парка на Военната академия пръст от земята край неговия паметник в село Дрангово в област Кърджали. Тя призова в нозете на големия българин да бъде поставена пръст и от другите две села в България, които носят неговото име.

"Днес отдаваме почит на един бележит военен деец, на един блестящ пълководец, политик, патриот, педагог – полковник Дрангов", заяви председателят на парламента в словото си на церемонията по откриването и освещаването на паметника на полковник Борис Дрангов в парка на Военната академия „Г. С. Раковски”.

"Този паметник показва нашата почит и уважение към човека, патриота, воина, командира", отбеляза Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание подчерта, че историята на българската армия е написана с кръвта на воините, загинали по бойните полета за Отечеството. Цвета Караянчева припомни, че един от тях с военния си нож издълбава край скалите в Беласица през 1916 г. думите: „Аз служих при Дрангов“. Това показва много, показва почит и голямо уважение, добави тя.

Цвета Караянчева посочи, че днес повече от всякога ни трябва Дрангов – да ни научи да обичаме България, да ни даде национални идеали. "Трябват ни и неговите думи, че животът не се мери с години и с дължини, а с подвиг и дела", добави тя и призова всички военни да бъдат горди, че са потомци на Дрангов.