К. Каракачанов: Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета - bulgaria.utre.bg

К. Каракачанов: Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета

02 март 2018, 15:28 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    facebook

Именно това предлагаме ние – държавата да има чрез КЕВР контролен механизъм

„Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото тя няма отговорност за сделката за ЧЕЗ“, обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред медиите. „Уговорката беше на следващото заседание на Коалиционния съвет оставката ѝ да бъде отново на дневен ред в началото на другата седмица“, уточни Каракачанов. „Тя направи, според мен, прибързан акт да подаде оставка в знак на това да поеме някаква отговорност за нещо, за което не носи отговорност. По сегашния закон тя няма никакви възможности, за да контролира подобна сделка“, заяви вицепремиерът.

„Именно това предлагаме ние – държавата да има чрез КЕВР контролен механизъм. За какво поема вина, като тя няма вина в тази ситуация“, посочи той. „Много обичаме да се занимаваме какво се случва в момента, а въпросът е как да направим така, че повече да не се повтарят подобни безумия. Ако ме питате мен, държавата може да закупи и 100% от акциите. Останалите 33% не оставаха възможност на държавата да контролира процеса. Контролът е, когато имаш 34%, а не 33%“, посочи още Красимир Каракачанов. Красимир Каракачанов обяви още, че Обединените патриоти предлагат промени в Закона за енергетиката, с които да може държавата в сделки, които касаят продажбата на над 20% от активите на структуроопределящи фирми в енергетиката, да има контролен механизъм върху това какво се продава, кой го продава и как тече целият процес.

От своя страна, Искрен Веселинов, който е автор на текста, обясни, че става дума за ново правомощие, което се създава за КЕВР – да одобрява всички сделки по разпореждане с дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна и газова енергия. „Това е важната инфраструктура, която гарантира сигурността на доставките до крайния потребител. Това е и елемент от националната сигурност. Именно тези два елемента ще обследва КЕВР с помощта и на други държавни органи като ДАНС, от които ще иска становища. На база на тези становища и на преценка до колко новият собственик е способен да обезпечи съществуването и развитието на дружеството, ще взема решение дали да одобри прехвърлянето на дяловете, или не“, заяви Веселинов.

Предстои от Обединените патриоти да дадат текста на парламентарната група на ГЕРБ, за да търсят консенсус по него. „За сделката за ЧЕЗ има подписан договор, но няма завършен състав на сделката. Ако тази промяна се приеме следващата седмица, тогава ще имаме тази спирачка на държавата, ако прецени, че собственикът е ненадежден“, каза още Искрен Веселинов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета