Системата за регистрация на МПС ще облекчава 300 хил. души годишно - bulgaria.utre.bg

Системата за регистрация на МПС ще облекчава 300 хил. души годишно

02 март 2018, 09:47 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

Промените в закона са насочени към защита и на на продавача, и на купувача

Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Камарата на нотариусите автоматично се обменят данни, ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба на на превозно средство и ще подобри работата на „Пътна полиция“. Това заявиха в студиото на БНТ комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.

"Системата за обмен на данни между КАТ и системата на Камарата на нотариусите цели да облекчи гражданите и работи от седмица", заяви Бойко Рановски. "Идеята е да се спести времето на гражданите, а държавата да запази контрола си върху сделките с автомобили чрез нотариусите", допълни Димитър Танев.

"Нотариусът проверява и правата за собственост, декларация за произход на средствата, ако цената е над определена, а останалото се проверява от самата система по автоматичен начин", обясни Танев.

"На практика се тества една административна услуга чрез нотариалните кантори, с която се осигурява бързина и сигурност", добави той.

"Гражданите трябва да поискат подобна услуга, но е задължение на нотариусите да изясняват всички елементи от услугата си", допълни Танев.

"Промените в закона са насочени към защита и на на продавача, и на купувача", заяви комисар Рановски. Отпадна и задължението продавачите да представят договори, а информацията се получава автоматично по системата на нотариусите. Така по думите на комисар Рановски се облекчава задължението на над 300 хиляди граждани годишно да представят договорите за покупко-продажба в КАТ.

"Автоматичните проверки гарантират на купувача, че превозното средство е проверено отвсякъде", заключи той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета