А. Йорданов: Няма основание за оставката на Петкова

По въпроса за ЧЕЗ трябва де се погледне ретроспективно

В студиото на БНТ Александър Йорданов от ГЕРБ и Атанас Костадинов от БСП се обединиха около мнението, че няма основание за оставката на Теменужка Петкова от поста на министър. Според Александър Йорданов от ГЕРБ тя е морален акт, докато според Александър Костадинов тя е знак за паниката на управляващите.

Те коментираха сделката с ЧЕЗ, възможното държавно участие в нея и политическия климат.

"По въпроса за ЧЕЗ трябва де се погледне ретроспективно", заяви Александър Йорданов. "За съжаление, общественият интерес има сериозен политически нюанс."

"Историята започва 2004 г., когато правителството приема процедура как да се приватизират тогавашните седем ЕРП-та на държавната компания", обясни той.

Според него най-важното, което е станало ясно вчера, е че Българската банка за развитие не е участвала в тази сделка, както е било тиражирано по думите му от БСП. Другото важно според него е фактът, че ДАНС е следяла сделката.

"Ако този въпрос се поставя само политически, няма да се намерят отговори, но ако не се постави остро, ще се подмине темата за отговорността", заяви Атанас Костадинов от БСП.

Според Костадинов е отнело твърде много време, за да се разбере, че ББР е издала „обещание за брак“, което е нормален „формулярен документ“ по думите на Александър Йорданов.

Йорданов подчерта, че страховете у хората около сделката с ЧЕЗ са неоснователни. Той допълни, че паниката е по вина на БСП.

Според Александър Йорданов със сигурност трябва да се поеме надпартиен ангажимент за приемане на ново законодателство за българската енергетика..

Атанас Костадинов заяви, че оставката на Теменужка Петкова е поредният знак за паника сред управляващите и допълни, че няма основание за нея. За Александър Йорданов оставката на Петкова е морален акт и също бе на мнение, че няма основание за нея.