МОН са върнали 22 000 деца в клас - bulgaria.utre.bg

МОН са върнали 22 000 деца в клас

01 март 2018, 15:28 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

18% деца са отпаднали поради ранни бракове, други 10% поради здравословни проблеми

22 000 деца са върнати обратно в образователната система. Само в периода октомври-януари в клас са върнати допълнително 4 700 деца. С тези цифри се похвали на брифинг в Министерството на образованието министър Красимир Вълчев и вицепремиерът Томислав Дончев. Брифингът беше посветен на отчет на междуведомствения механизъм, създаден да бори отпадането от училище.

Просветният министър изрази съжаление, че около 5% от учениците са отпаднали впоследствие от образователната система, а други 35% са заминали в чужбина и не са открити в домовете им от страна на мобилните екипи.

Той добави, че още 18% деца са отпаднали поради ранни бракове, други 10% поради здравословни проблеми. Общо 13% не са завършили образованието си.

Голям брой отпаднали деца са има Пловдив, Бургас, Сливен, София и Стара Загора.

На въпрос ще има ли някаква санкция към родителите, които не пускат децата си на училище, просветният министър отговори, че ще се налагат санкции от страна на кметовете.

Вълчев посочи, че една от най-важните грижи на просветното е да запази ангажираността на всички образователни институции.

Отношение по темата взе и заместник-министър председателят Томислав Дончев. Той заяви, че не е съгласен с твърдението, че това е кампанийно мероприятие и според него има резултат.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета