Студът уби 46 души в Европа

Свят

01-03-2018, 06:40

Снимка:

pxhere

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Температурите на много места паднаха до между -10 и -20 градуса

Студената вълна в Европа причини смъртта на най-малко 46 човека, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По-голямата част от жертвите са бездомници. Според преброяване на Франс прес студената вълна е причинила смъртта на 18 човека в Полша, шестима в Чехия, петима в Литва, четирима във Франция и Словакия, двама в Италия, Румъния, Сърбия и Словения и един в Холандия. В Естония студът е взел общо седем жертви този месец.

Миналата нощ бяха поставени отрицателни температурни рекорди на много места. В Швейцария бяха измерени -36 градуса по Целзий в Глаталп, необитаемо място на надморска височина от 1850 метра.

Температурите на много места паднаха до между -10 и -20 градуса.

Студената вълна е наричана „Звярът от изтока“ от британските медии, „Сибирската мечка“ в Холандия, „Снежното оръдие“ в Швеция и „Москва-Париж“ във Франция.

Очаква се температурите да останат много ниски до утре.

Особено засегнати са бездомниците. От началото на студената вълна са починали общо най-малко осем човека без постоянно жилище – по трима във Франция и Чехия и двама в Италия.

Френските власти разкриха 150 000 места за спешно настаняване. В Белгия властите в няколко града взеха безпрецедентно решение за принудително въдворяване на бездомници в центрове за настаняване.

В Ирландия много хора се запасяват в магазините, за да се запасят с храна с наближаването на бурята Ема. Очаква се тя да причини днес най-обилните снеговалежи в страната от 1982 г.