Д. Добрев: Не става въпрос за скрито придобиване на ЧЕЗ

След изслушването управляващите ще направят преглед на законодателството

„Не може да става въпрос за скрито придобиване на ЧЕЗ, защото знаем кое е юридическото лице”, каза за БиТВ депутатът Делян Добрев по повод скандалите с продажбата на енергодружеството.

Той коментира и думите на енергийния експерт Еленко Божков, според който зад сделката стои сянката на премиера Бойко Борисов. „Абсурдно звучи това, видяхте реакцията на премиера. Еленко Божков не може просто така да хвърля обвинения в общественото пространство. Много е лесно да подхвърлиш две фрази по телевизията без да носиш отговорност за тях", каза Делян Добрев.

Утре в Народното събрание Комисията за контрол над службите ще направи изслушване на всички институции, които имат отношение по продажбата на ЧЕЗ. То ще бъде отворено и за медиите, като на него ще присъства и Гинка Върбакова, чиято фирма „Инерком” е купувачът на ЧЕЗ.

„На този етап имаме малко информация. Според това, което излиза в медиите в тази сделка има две офшорки, три банки. Не знаем точната цена на сделката, но знаем, че има предварителен договор. Всички тези детайли ще ги обсъдим утре”, допълни Добрев.

По думите му след изслушването управляващите ще направят преглед на законодателството, за да установят дали КЕВР, подобно на БНБ, има правомощия да се произнася по такъв тип сделки, подобна на продажбата на банки у нас.

Делян Добрев отрече да познава Гинка Върбакова. „Ще я попитаме дали наистина има осигурено финансиране, защото има писма за намерение, но те не са ангажиращи и ще я попитам какъв ще бъде размерът на акционерния капитал и кой ще го предостави”, поясни Добрев.

На въпрос дали Теменужка Петкова ще остане министър на енергетиката, Добрев каза, че не може да отговори на този въпрос, защото решението ще бъде взето след изслушванията в комисията следващата седмица.