Е. Захариева председателства заседанието на Съвет „Общи въпроси“

Съветът прие регламент, с който се налага забрана върху необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на вътрешния пазар

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства първото заседание на Съвет „Общи въпроси“ в рамките на Българското председателство на ЕС, което се проведе в Брюксел, предаде МВнР.

Съветът започна подготовката за заседанието на Европейския съвет, насрочено за 22–23 март, с обсъждане на дневен ред с обяснителни бележки. Заседанието ще бъде насочено към мерките за укрепване на растежа, създаване на нови работни места и подобряване на конкурентоспособността.

Очаква се Европейският съвет да приеме заключения, в които се разглеждат следните въпроси:
- напредъкът, осъществен при доразвиването на единния пазар, цифровият единен пазар, съюзът на капиталовите пазари и енергийният съюз
- европейският семестър за 2018 г.
- социални въпроси, като прилагането на европейския стълб на социалните права и предстоящото предложение на Комисията за създаване на Европейски орган по заетостта
(евентуално) търговия

Наред с това ще бъдат приети процедурни заключения относно предстоящата среща на върха ЕС–Западни Балкани.

Като част от програмата на лидерите държавните и правителствените ръководители ще проведат дебат по въпросите на данъчното облагане, по-специално в контекста на цифровата икономика.

По време на Съвета Комисията представи мотивирано предложение съгласно член 7, параграф 1 от ДЕС относно принципите на правовата държава в Полша.

Представянето на предложението е част от първия етап на процедурата по член 7, параграф 1 от ДЕС. Успоредно с това Комисията води диалог с полските власти и отправи към тях препоръки за предприемане на действия до 20 март.

Следващите стъпки по процедурата ще зависят от резултатите от този диалог. Съветът ще разгледа отново този въпрос в подходящия момент. „Насърчаваме продължаването на диалога между Европейската комисия и Полша. Положителните резултати ще дадат възможност на Съюза да насочи вниманието си към програмата, по която трябва да постигнем напредък през 2018 г.“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

На заседанието Съветът прие регламент, с който се налага забрана върху необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на вътрешния пазар и официално одобри реформата на схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ) за периода след 2020 г.