Проверяват Агенцията на храните заради избити птици - bulgaria.utre.bg

Проверяват Агенцията на храните заради избити птици

28 февруари 2018, 06:39 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikipedia

120 са били птиците, приети миналата седмица в столичния зоопарк

Столичният зоопарк е поставен под карантина и ще бъде временно затворен заради открита зараза от птичи грип - съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. Причината е, че незаконно внесени у нас птици бяха настанени за няколко дни в зоопарка. Впоследствие те бяха умъртвени от Агенцията, но направените проби са доказали, че част от тях са били болни. Според природозащитници обаче, агенцията е действала неправомерно, избързала е с умъртвяването на птиците и затова ще подадат сигнал до прокуратурата за извършено престъпление, предава БНТ.

120 са били птиците, приети миналата седмица в столичния зоопарк със заповед на екоинспекцията в Монтана.Те са били без документи и според обясненията на шофьора са внесени от Унгария. Вчера всички птици са изведени от зоопарка и са умъртвени. От Агенцията обясняват, че причините са опасения за птичи грип. От Фондация "Четири лапи" обаче обвиниха ветеринарните инспектори, че не са изчакали резултатите и без да уведомят инспекцията в Монтана са убили пернатите, сред които е имало и защитени видове.

Колкото и да е парадоксално Агенцията трябва да следи и за хуманно отношение към животните. От Агенцията отговориха, че в никакъв случай не са прибързали с умъртвяването на птиците. Напротив, това е трябвало да стане още миналата седмица, но били спрени от ръководството на зоопарка.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета