Министър Радев: Най-големият ни капитал са нашите служители

Вътрешният министър представи резултатите от дейността на МВР през 2017 година

На редовния си месечен брифинг министър Валентин Радев оповести обобщените резултати от дейността на МВР през 2017 г. , както и заложените цели за настоящата година. В брифинга участваха заместник-министрите Красимир Ципов, Стефан Балабанов и Милко Бернер, както и главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов.  Министърът коментира някои от основните направления на дейност и подчерта, че  усилията на политическото и професионално ръководство са насочени към постигане на още по-голяма разкриваемост на престъпленията, към активно противодействие както на организираната, така и на конвенционалната престъпност.  Радев отбеляза очевидния и за европейските партньори резултат от ефективните действия по опазване на границата ни, оценката на тютюнопроизводителите за резултатите, постигнати в противодействие на контрабандата на акцизни стоки, видимия резултат от работата на ГДБОП, особено в областта на киберпрестъпността. Очевидни са и успехите на разследващите полицаи. Вътрешният министър не скри притеснението си от очертания показател за снижаване на възрастовата категория на извършители на престъпления.  В този смисъл той припомни извършеното от служителите на МВР, заедно с Министерството на образованието и Социалните служби по места, за да могат 11 000 деца да се завърнат в учебните заведения. 

В частта - опазване на обществения ред и конвенционална престъпност вътрешният министър  отбеляза, че в системата през изминалата година са назначени 1000 нови служители, голяма част от които ще работят към мобилните екипи, покриващи малките населени места в областите на страната.  Стремежът е да се осигури полицейско присъствие там, където е идентифициран проблем, както и  да се даде възможност на хората по-лесно да подават сигнали за нередности и извършени престъпления. Министър Радев уточни, че ще продължи и въведената добра практика за патрулиране на съвместни екипи по време на летния сезон в курортите.

Той се спря и на един от водещите приоритети за ръководството -   ефективното противодействие на т.нар. телефонни измами. В ГДНП бе обособен сектор с това направление, чиято задача е извеждането и анализирането на основните тенденции в този вид специфични престъпления, както и установяването на извършителите. Резултатите до момента, макар и бавно, са положителни. Същевременно с това продължават и превантивните действия, както от министерството, така и от областните дирекции по места. Зам.-министър Балабанов допълни, че само преди дни, по инициатива на ръководството на ведомството бе проведен разговор с електропреносните дружества, на който бе обсъден проект в платежните документи да бъде включен кратък предупредителен текст към потребителите, изписан с червени букви.

 По отношение на предприетите стъпки за намаляване на административните тежести за гражданите, зам.-министър Ципов отбеляза, че в тази насока са  направените промени в нормативната уредба, касаещи облекчаване на процеса по регистрация на закупените автомобили, както и по прекратяване и възстановяване на регистрацията на автомобили с установени технически проблеми.

Пътната безопасност е във фокуса на вниманието на институцията. Данните сочат, че се работи в правилната посока, предприемат се всички мерки, включително и нормативни, за да се постигне траен резултат. В общата цел са включени и редица министерства и неправителствени организации, голяма помощ в тази посока оказват и медиите.

В рамките на представения анализ  зам.-министър Бернер припомни, че разполагаме със 160 млн.евро от ЕС по линия на т.н. спешни мерки по различни фондове. МВР полага усилия за разработването и изпълнението на проекти, свързани с подобряване на техническото оборудване и компютните системи, както и за надграждане на интегрираната система за наблюдение и охрана на държавната ни граница. Той увери, че над 50% от средствата вече са договорени, а тенденцията е до септември 90% да бъдат усвоени.  Бернер отбеляза, че работата по тези проекти е сложна и специфична, част от трудностите идват и от последващи обжалвания на компании, които не са спечелили съответното реализиране на проекта. Той увери, че ръководството на МВР има готовност за допълнително предоговаряне на сроковете с ЕС за пълното усвояване на отпуснатите средства.

В частта на извършеното в сферата на социалната политика на министерството, министър Радев изрази задоволство от постигнатото и подчерта, че ръководството на ведомството прави всичко необходимо, за да постигне целта за ежегодно увеличение на заплатите на служителите.  Той акцентира и върху изграждането на качествени професионалисти – цел, която изисква повишаването на капацитета на Академията на МВР. Подготовката на кадрите, както и мотивацията на служителите да работят във ведомството са едни от основните цели, заложени през настоящата година.