Радев се срещна с генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо

Държавният глава благодари за подкрепата, която получава България от СТО за покриване на стандартите на съвременната търговия

България си поставя за цел да създаде необходимата среда и да изгради капацитет, за да привлича стратегически чуждестранни проекти и инвеститори. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с генералния директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо. Държавният глава благодари за подкрепата, която България получава от СТО за покриване на стандартите на съвременната търговия.

Регионалнитe инициативи и подкрепата за регионалната интеграция имат своя принос за ефективността на глобалната търговия, беше общата позиция на Румен Радев и Роберто Азеведо. Румен Радев изрази желанието на страната ни да засили присъствието си и на нови пазари извън Европейския съюз, където потенциалът за търговия е голям, но все още не е напълно реализиран.

„България има своя опит и традиции в търговията с различни партньори по света, спазва стандартите за отвореност и има важна роля за активизирането на икономическия обмен с региона на Западните Балкани“, заяви Роберто Азеведо и добави, че страната ни има ключово местоположение в Източна Европа на фона на динамично развиващата се дигиталната икономика на услугите.

Президентът открои мерките в образованието, които подготвят пазара на труда за бързо настъпващите промени, произтичащи от дигитализацията и навлизането на високите технологии, като ключови фактори за България за постигането на по-добри резултати в търговския обмен.