МРРБ обявява нова възможност за финансиране на проекти за енергийна ефективност чрез ОПРР

Досега по европейската програма в страната е подобрена енергийната ефективност на общо 574 сгради, от които 401 жилищни и 173 публични

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявява нова възможност за финансиране на проекти за енергийна ефективност  на публични и жилищни сгради в 28 малки общини за 34 млн. лв. Средствата се осигуряват от  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони - 2” на база спестен ресурс от първата покана по мярката. Управляващият орган на ОПРР публикува проект на Насоки за кандидатстване по процедурата, която ще се реализира чрез подбор на проектни предложения. Мярката е в рамките на Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“. Продължението й е насочено към надграждане на резултатите от изпълнението на първата процедура „Енергийна ефективност в периферните райони”, по която вече са сключени и се реализират 170 договора за подобряване на енергийната ефективност на общо 574 сгради, от които 401 жилищни и 173 публични на обща стойност 171 млн. лв. В резултат от изпълнението на енергийните мерки повече от 4 600 домакинства ще подобрят топлинния комфорт в своите жилища и ще реализират спестявания, както на потребяваната енергия, така и на заплащаната за нея цена.

Новата мярка предвижда обновяване на публичните сгради на държавната и общинската администрация, на общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и подкрепящи мерки на жилищния фонд с цел повишаване на енергийната ефективност в малки градове - центрове на общини в периферни райони. Общините, които могат да кандидатстват за средства по тази мярка, са: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Планираните дейности ще доведат до подобряване на енергийната ефективност на сградите, намаляване на крайното потребление на енергия и намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове. Мерките ще имат и допълнителен ефект, тъй като ще осигурят рентабилна експлоатация на обществените сгради, което ще позволи устойчиво да продължи управлението и поддръжката им, с оглед предоставяне на по-добри и допълнителни услуги на населението. Специален фокус е поставен върху публични обекти, предоставящи социални услуги, поради спецификата на целевата група, която ще бъде облагодетелствана от подобрената инфраструктура. По настоящата процедура продължава подкрепата и за домакинствата, които са идентифицирани като третия по значение потребител на енергия. Това мотивира продължаващата подкрепа за жилищния сектор, особено в периферните райони на страната, където сред енергоносителите преобладава делът на твърдите горива и електроенергия за системите за топлоснабдяване. Подобряването на жилищния фонд в малките градове ще доведе до по-добро качество на въздуха и ще подобри условията за живот в тях. Поради продължаващата негативна демографска тенденция на намаляване на населението в малките градове мерките за подобряване на условията за живот ще допринесат за повишаване на цялостната им атрактивност и ще стимулират хората да останат да живеят в тези населени места.

Предложения и коментари по проекта на Насоки за кандидатстване могат да се изпращат в срок до 16.03.2018 г. (включително) по официален път или на електронна поща: oprd@mrrb.government.bg.

Проектът на Насоки за кандидатстване е публикуван на интернет страницата на МРРБ, както и на официалната страница на ОПРР 2014-2020 - www.bgregio.eu в подменю "Актуални процедури" на меню "Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020".