Външните министри от ЕС проведоха Съвет „Външни работи“ - bulgaria.utre.bg

Външните министри от ЕС проведоха Съвет „Външни работи“

26 февруари 2018, 16:27 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    МВнР

Те обсъдиха Молдова, Близкоизточния мирен процес и ситуацията във Венецуела

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в провелия се днес в Брюксел Съвет „Външни работи“, предаде пресслужбата на МВнР.

Република Молдова и развитието на отношенията на ЕС със страната бе сред водещите теми в дневния ред на Съвета. Министрите потвърдиха ангажимента на ЕС за засилване на политическото асоцииране и икономическата интеграция с Република Молдова на основата на Споразумението за асоцииране. Подчертана бе необходимостта от продължаване на усилията за провеждане на необходимите реформи в изпълнение на поетите ангажименти, както и готовността на ЕС да продължи да оказва подкрепа за постигане на напредък. Приветствано бе приемането на План за действие за консолидиране на междуетническите отношения, който предвижда конкретни стъпки за гарантиране на правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства.

“Република Молдова е наясно с необходимите реформи, които трябва да предприеме, и вече са налице действия в тази посока. Необходими са и позитивни сигнали от страна на ЕС, които да насърчат правителството да продължи усилията за върховенство на закона, борба с корупцията , поддържане на високи стандарти за защита правата на хората”, каза министър Захариева.

По-рано през деня, на работна закуска на външните министри с техния молдовски колеги Тудор Уляновчи, българският първи дипломат подчерта, че Република Молдова трябва да бъде окуражена да продължи да върви по пътя на реформите и че независимо от резултатите от предстоящите избори те трябва да продължат и да бъде гарантирана тяхната невъзвратимост.

Министрите на външните работи обсъдиха перспективите пред Близкоизточния мирен процес със своите колеги от Палестинската автономия, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Мароко, както и с генералния секретар на Лигата на арабските държави. Потвърдена бе позицията на ЕС, че решение на конфликта трябва да се търси на основата на две държави. Изразено бе общо разбиране, че САЩ трябва да играе важна роля в процеса.

Министър Захариева изрази становище, че партньорите на ЕС от Близкия изток би трябвало да увеличат финансовия си принос за Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Първите дипломати на ЕС изразиха загриженост от продължаващата политическа криза във Венецуела, както и от тежката хуманитарна ситуация в страната. Изход от кризата може да бъде намерен само чрез приобщаващ политически диалог и постигане на съгласие между управляващи и опозиция по условията за провеждане на свободни, честни и демократични избори.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета