133 млн. лв. просрочени задължения на НЗОК към чужди здравни фондове

Към момента не се налага актуализация на бюджета на НЗОК

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн.лв. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след назначена миналата седмица спешна проверка. Общите задължения са 271 млн.лв., като се предвижда от просрочените 133 млн.лв. тази година да се изплатят 73 млн.лв., допълни Начева. Проблемът е възникнал, според Начева през 2015-2016 година.

Проверката беше предизвикана поради разминаване в размера на задълженията, обявен от управителя на НЗОК и зам.-министър Начева. "Разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства", посочи Начева.

"Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина. Ще бъдат наложени административни санкции, като за това се очакват предложения от управителя на НЗОК", допълни още тя.

Начева беше категорична, че тези данни няма да попречат на подписването на Националния рамков договор и не се предвижда промени в договорените по него параметри. Тя изрази убеждението си, че към момента не се налагало актуализация на бюджета на НЗОК.