Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“

Тя ще съпредседателства Съвета за сътрудничество ЕС-Казахстан

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Външни работи“, който ще се проведе на 26 февруари в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Близкоизточният мирен процес, Република Молдова и Венецуела ще бъдат основните теми, поставени на вниманието на първите дипломати на 28-те. Министрите ще обсъдят приложението на Споразумението за асоцииране ЕС – Република Молдова и Дълбоката и всеобхватна зона за свободна търговия, ролята на страната в Източното партньорство и приноса й в областта на сигурността, основните предизвикателства пред провеждането на реформите в страната. Дебатът по Близкоизточния мирен процес ще се фокусира върху пътищата за запазване на перспективата за намиране на решение на конфликта на основата на две държави. Темата ще бъде продължена и в рамките на работния обяд с външните министри на шест арабски държави и генералния секретар на Лигата на арабските държави. Външните министри ще обсъдят още актуалната ситуация във Венецуела и предизвикателствата пред страната след провала на преговорите с опозицията в Санто Доминго.

Преди началото на Съвета министър Захариева ще участва в работна закуска с министъра на външните работи и европейската интеграция на Република Молдова Тудор Уляновчи. Домакини на закуската са Франция и Румъния. На 26 февруари, след края на Съвет „Външни работи“ ще се проведе и заседание на Съвета за сътрудничество ЕС – Казахстан. Захариева ще ръководи делегацията на ЕС като външен министър на страната, която в момента председателства Съвета на Съюза. Форматът ще се съпредседателства от българския първи дипломат и външния министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов.

Съветът за сътрудничество ще направи преглед на временното прилагане на засиленото споразумение за партньорство и сътрудничество. Той ще разгледа развитието на политическата обстановка в Казахстан, ще обсъди икономическите и търговските отношения между ЕС и Казахстан и въпросите на регионалното сътрудничество и събитията в региона. Последният Съвет за сътрудничество ЕС-Казахстан беше проведен на 4 октомври 2016 г. Очаква се министър Захариева да направи изявление за медиите преди Съвет „Външни работи“ в Брюксел около 9 ч местно време (10 ч българско време). След приключването на Съвета за сътрудничество ЕС – Казахстан, министър Захариева ще даде съвместна пресконференция с външния министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, която се очаква да започне около 18.30 ч местно време (19.30 ч българско време).