Митинги, протести и сблъсъци нагорещиха предизборната кампания в Италия

Десетки хиляди италианци участваха в демонстрации, организирани от крайната десница

Многобройни митинги и протестни шествия се проведоха в Италия, като кампанията за изборите на 4 март се активизира. В Милано лидерът на крайнодясната “Лига” Матео Салвини събра над 20 000 свои привърженици, на които обеща да постави на първо място италианците и техните нужди. В Рим се проведе антифашистки и антирасистки митинг, на който за кратко се появиха премиерът Паоло Джентилони и водачът на листата на Демократическата партия Матео Ренци.

Десетки хиляди италианци участваха в демонстрации, организирани от крайната десница и противниците ѝ дни преди парламентарните избори в Италия. Обстановката в страната се нажежи след случая от началото на месеца, когато неонацист от градчето Мачерата стреля и рани шестима имигранти от Африка. Антиимигрантската „Лига“, оглавена от Матео Салвини, събра между 20 000 и 50 000 привърженици в Милано. В града се състояха и митинги на неофашисти и антифашисти. Стигна се до сблъсъци с полицията. 44-годишният Салвини отдръпна Лигата от първоначалната й цел – независимост за богатия Север, и я насочи към евроскептицизъм и съпротива срещу имиграцията.

3000 полицаи бяха мобилизирани в столицата Рим, където се състоя шествие под наслов “Никога повече фашизъм”. Към демонстрантите за кратко се присъединиха премиерът Паоло Джентилони и предшественикът му Матео Ренци. Последният се надява да си върне премиерския пост след изборите на 4 март, но политическите анализатори дават предимство на дясната коалиция начело със Силвио Берлускони и Матео Салвини. Големите митинги досега липсваха в кампанията за изборите, които трябва да излъчат 65-ото правителство на Италия за 70 години, и резултатът от които, благодарение на новия изборен закон, е крайно несигурен.