Борисов: Важно е да имаме ефективен орган за борба с корупцията (видео)

Няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения между Турция и Русия

Важно е да имаме ефективен орган за борба с корупцията. Не трябва на разни места да се случват безобразия, а после да се приписват на нас, затова този орган трябва да има и широк обхват“, заяви лидерът на ГЕРБ на въпрос, свързан с новия закон за антикорупция и прилежащите към него звена. Премиерът Бойко Борисов взе участие в деветия Зимен университет на Младежи ГЕРБ, който се провежда в град Сандански. Университетът започна вчера, а в началото му бе отдадена минута мълчания на внезапно починалия Стефан Шарлопов.

„Ден с ден вече не си прилича. Я си представете как почваме да раздаваме автомати на учителите и те да влизат така в час. В България това не може да се случи, дори и да си го помислим, но ето, че в Америка се заговори за това – президентът Доналд Тръмп го намекна“, каза още Борисов, но подчерта, че за него е важно какво се случва на Балканите и със съседите ни.

„Винаги сме подкрепяли нашите съседи от Гърция, но не пропуснах случая да им припомня и някои важни неща. Преди години Гърция и Италия приеха проекта „Посейдон“, който заобиколи България, но сега ги питах колко коректни бяха тогава“, заяви премиерът по повод случващото се около България и какво очаква да се случи на важната среща, която предстои във Варна.

По думите му „няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения между Турция и Русия“. „Все пак дълги години тук е имало нашествия, робства, иго и други. Някои го наричат турско робство други османско иго, но едно никой не може да отрече. Нищо не променя историята, че сме клани и избивани с векове“, отсече премиерът. „Виждате къде е Истанбул и къде са София и Белград. Това е коридор №10. Прав е, после отива към Европа. Целият е готов на около 90%. Остава ни още малко. Другият важен коридор е София-Скопие и завършва в Тирана, а именно коридор №8. №4 пък ще е важен за нашите приятели във Видин, защото от Сандански ще мине пред Видин и отива в Будапеща“, пояси премиерът, който лично показа и разясни картите с коридорите.

„Дълги години получавах удари от опозицията, че „асфалт не се яде“ – коментира още Бойко Борисов. – Сега доживях хората сами да искат да им строим магистрали. Нарочно още не се срещам с хората от Видин, че сами да се убедят, че им трябват пътища. Щом искат – ще го получат. Премиерът бе категоричен, че ремонтите вървят.

„Показали сме, че го можем и по правим. Има си срокове и всичко върви по тях“. Бойко Борисов поясни, че именно неговите правителства са направили обходите на Враца и Монтана и Дунав мост 2.

За срещата във Варна Борисов коментира, че е важно да бъде обсъдена релокацията на мигрантите. „Ако зад нас е границата със Сърбия, Унгария, е нужно да си я представим и в двете посоки. Ако имаме един или два милиона влезли в България, трябва да бъдат релокирани. Да има връщане обратно. Сега на Съвета имаше четровна среща с Юнкер, Меркел, Ципрас и аз, на която се уточнихме, че трябва както е за България, да стане и за Турция и Гърция. Това е стратегически важно. Ще работим максимум по тази тема, защото тя е важна не само за Европа. Така виждам решението за Шенген. Иначе всички казват, че сме готови за Шенген. На тях им е неудобно, защото хем сме изпълнили всички условия, хем – не ни пускат. Положението ни е такова, че от цунамите на мигрантите, най-голямото поражение ще е у нас“.

По въпроса за Македония Борисов призова за предпазване от даване на публични оценки, тъй като темата е изключително деликатна. „Коридор №8 много ясно показва. Когато от Македония, Албания, Турция вървят транспортните коридори, и бизнесът и туризма и всичко ще върви. Убеден съм в това. На „Капитан Андреево“ по 5 000 ТИР-а на ден минават. Въпросът е да се намери баланса. Иначе всеки от политическите играчи си държи неговите „протежета“, да го кажем на жаргон“.

За българското прецедателство Борисов заяви, че оценката не е от него а на световно ниво, като отзивите си отлични. „Всички колеги са с отлични отзиви – каза Борисов. – Реално няма за какво да се хванат. В момента има криза за работници и опитваме да помогнем да привлечем работници. Имаме четири процента ръст на икономиката. Параметрите на държавата са добри. Ръстът на доходите е добър. Ако продължаваме растежа с този темп, нещата са добре. И тук от опозицията опитват да ни вкарват в обяснителен режим по медиите."

"Такъв е проблема с ЧЕЗ. Електроразпределителните дружества са продадени през 2005 година. Още тогава са заложени параметри. В момента и трите електроразпределителни дружества водят арбитражни дела. Сделката за ЧЕЗ се извършва в Чехия. Така е и със сделката за Нова телевизия, която се продава за над 180 млн. евра. Сделката с ЧЕЗ става в Чехия. Сега, когато идва в България, ще я проверяваме. Депутат поиска да се одържави, но държавата била по-лош стопанин. Нали помните навремето как спираха тока с режима по часове. Беше като дискотека – тук светне – там изгасне. Тогава ходихме, като имаше футболен мач, да се молим да не го спират. Ние сме изцяло за частния бизнес, но важно условие е много силният регулатор. Единственото спасение е независим регулатор. Става дума за частна сделка. Същото е и с Нова телевизия. Ако държавата тръгне да изкупува, защо само ЧЕЗ? Защо не и банките, „Нефтохим“?. Тези, които ни нападат, забравиха, че те вързаха електромерите. Явно нямат желание да имаме успешно председателство. Има много игри. Два месеца минаха, остават още четири. За първи път на 1 юли ще посрещна Джулая спокойно. Не може да ни обвиняват за всичко. На Теменужка й казах, дай си оставката, защото при липсата на здрав разум, публиката отстрани чува друго. Не могат да оставя и нейната и нашата репутация да понасят удари в някакъв подтекст", обясни премиерът.