Нови бомбардировки в Сирия

Свят

25-02-2018, 10:56

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ООН прие резолюция за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия

По-рано бе приета резолюция за спиране на огъня в зоната

Въпреки приетата резолюция за 30-дневно спиране на огъня в Сирия от Съвета за сигурност на ООН, бомбардировките в някои райони на арабската държава не стихват. Самолети на режима са атакували бунтовническия анклав Източна Гута и са нанесли удари в град Шифуниех. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, като се позовава на свои наблюдатели на терен. Междувременно руският Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия съобщи за обстрел от страна на бунтовниците от Източна Гута към столицата Дамаск. При него са загинали четирима мирни жители и 51 са били ранени. Сирийското правителство и съюзниците му бомбардират Източна Гута от неделя вечер в една от най-интензивните въздушни кампании досега в сирийската гражданска война. През последната седмица цивилните жертви достигнаха 500.

Междувременно стана ясно, че лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел ще разговарят в неделя с руския президент Владимир Путин относно прилагането на резолюцията за спиране на огъня. В разговорите ще стане дума и за политическата пътна карта за постигане на траен мир и преход в Сирия, съобщават от администрацията на френския президент.

В резолюцията, приета от Съвета за сигурност, се настоява всички страни да спрат незабавно военните действия за срок от най-малко 30 дни, за да се достави хуманитарна помощ на бедстващото население и да се евакуират ранените и болните.