Летището в Скопие вече не е „Александър Велики“

Тази седмица бяха премахнати и надписите от магистралата, която води към границата с Гърция и тази със Сърбия

Македонските власти премахнаха днес надписа „Александър Велики“ от терминала на летището в Скопие като жест на добра воля към Гърция, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитира БТА.

Турският консорциум ТАВ, който управлява летището в Скопие, започна да премахва днес огромните букви от терминала. Новото име на аеропорта е Международно летище Скопие.

На 6 февруари правителството на социалдемократа Зоран Заев реши да прекръсти главната магистрала и летището в Скопие, които носеха името Александър Велики, в знак на добра воля към Гърция. Двете страни водят преговори от 27 години за името на Македония, като Гърция смята, че употребата на това название крие териториални претенции към гръцката провинция Македония, където е роден Александър Велики.

Тази седмица бяха премахнати и надписите от магистралата, която води към границата с Гърция и тази със Сърбия. Новото име на магистралата е „Приятелство“.

През 2008 г. Гърция блокира подготвената покана към Македония за присъединяване към НАТО заради спора за името. Сегашното македонско правителство, което предприе стъпки към помирение и съживи процеса на преговори, се надява въпросът да бъде решен преди следващата среща на високо равнище на НАТО през юли, за да може страната да се присъедини към Алианса.