Министър Ангелкова разговаря във Вашингтон с Пол Маккарти

Общество

24-02-2018, 13:23

Снимка:

MT

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България играе все по-активна роля на Балканите и може да бъде важен фактор за икономическото развитие на региона, включително чрез различни инициативи в туризма

България играе все по-активна роля на Балканите и може да бъде важен фактор за икономическото развитие на региона, включително чрез различни инициативи в туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Пол Б. Маккарти, регионален заместник-директор на отдел “Европа” на Международния републикански институт (International Republican Institute – IRI). Срещата им се състоя във Вашингтон в рамките на работното посещение на министъра в САЩ.

Министър Ангелкова представи отговорната мисия, която България в момента изпълнява като председател на Съвета на ЕС по отношение на сигурността, просперитета и модерното развитие на страните от общността. Сред важните фокуси на европредседателството е и интеграцията на Западните Балкани, които имат все още неразгърнат икономически, социален и културен потенциал.

Съвместно със страни от региона разработваме инфраструктурни проекти, които са важни и за развитието на туризма, каза министърът и подчерта, че се създават общи продукти и маршрути, които ще насърчават привличането на повече туристи към тази част на Европа, включително и от далечни пазари като САЩ.

Туризмът допринася за растежа на световната икономика, защото е водещ фактор за устойчивост. Традиционно той е един от най-важните двигатели за благосъстоянието и напредъка на страните и през последните десетилетия се развива с ускорени темпове, допълни министърът. Тя припомни, че този месец в българската столица София се състоя неформална среща на министрите на туризма от ЕС на тема „Туризъм и икономически растеж“. На форума участваха около 520 делегати и бяха дискутирани тези въпроси и ролята на Европа като водеща туристическа дестинация в света.

Министърът припомни, че според Европейската туристическа комисия международните туристически пътувания на континента през 2017 г. са повече от 670 млн. и са се увеличили с 8,4 на сто в сравнение с година по-рано. България също показва отлични резултати в сектора. През 2017 г. общият  брой  туристически  посещения  на  чужденци  у нас е  близо 8,9 млн., което е с доста повече от милион над населението ни. Привличаме все повече инвеститори в туризма и предлагаме висококачествени и конкурентни услуги, акцентира министър Ангелкова.