Юнкер: ЕС се нуждае от милиарди евро за укрепване на границите

Въпрос на избор е дали европейската гранична служба да остане, каквато е сега, или да се промени

„Европейците определят сред първите си приоритети опазването на границите, а затова са необходими милиарди евро следващите години“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща, организирана от Центъра за европейски политически науки в Брюксел и посветена на бъдещия бюджет на ЕС.

„До изборите за Европейски парламент догодина трябва да отбележим постижения в укрепването на границите и на системата за убежище, да възстановим Шенген, да придвижим Западните Балкани по-близо до ЕС“, посочи Юнкер. Председателят увери, че Еврокомисията ще работи „под пълна пара“ до края на мандата другото лято.

Юнкер отбеляза, че е въпрос на избор дали европейската гранична служба да остане, каквато е сега, или да се промени. Според него има няколко възможности. Едната е поддържане на настоящата система с инвестиции от 8 милиарда евро за следващите седем години. Вторият – подобрявайки граничния контрол, сумата ще скочи на 20-25 милиарда евро. И третият – да придобие 100 000 служители, което би изисквало осигуряването на 150 милиарда евро до 2027 година. „И за да направим това, ние се нуждаем от държавите членки да променят начина, по който мислят за европейския бюджет – бюджет, който представлява само около 2% от публичните разходи в Европа“, допълни Юнкер.

„Необходимо е логиката в държавите членки да се промени“, каза Юнкер и допълни, че е нужен бюджет, който да се препокрива с амбициите и да попълни недостига, разкрит с напускането на Великобритания. По неговите думи е честно да се каже, че това налага някои страни от ЕС занапред да внасят повече в бюджета.

„Твърде често в Европа говорим за предизвикателства и забравяме за възможностите. Също така, прекарваме твърде много време в обсъждане на намерения, а не на резултати. Сега, когато Европа продължава да си възвръща силите си, ние имаме възможност да изградим един по-силен, по-обединен и по-демократичен Съюз, който заслужаваме“, каза в заключение Юнкер.