Вучич: Българите са в Топ 3 на чуждите туристи в Сърбия

Трябва да разглеждаме туризма не само като източник на приходи, но и като възможност за по-доброто познаване

Възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и инфраструктурата бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със сръбския президент Александър Вучич, предаде парламентарната пресслужба.

"Туризмът е национален приоритет за България, която има за цел да се превърне в целогодишна туристическа дестинация", подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че за развитието на този сектор, както и на икономическите връзки между двете страни, е необходимо да бъде изградена добра инфраструктура, която да осигури бърз и лесен транспорт между двете страни.

"Трябва да разглеждаме туризма не само като източник на приходи, но и като възможност за по-доброто познаване и контакти между гражданите на Сърбия и България", подчерта на срещата президентът на Сърбия Александър Вучич. "Има голямо увеличение на българите, които посещават Сърбия, и докато преди те бяха на дванадесето място сред чуждестранните туристи, сега заемат четвърто място с тенденция да бъдат на трето", посочи той. "С изграждането на магистралата Белград-Ниш-Димитровград-София броят на пътуващите ще нарасне многократно", добави сръбският президент.

"Председателят на Народното събрание изрази подкрепата на България за усилията, които Сърбия полага по пътя й към членство в ЕС. Готови сме да споделим своя опит в синхронизирането на нашето законодателство с правото на ЕС, както и за оползотворяване на възможностите, които предоставят европейските фондове", посочи Цвета Караянчева.

Председателят на парламента припомни основния приоритет на Българското председателство – европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Ние ще положим усилия темата да остане в дневния ред на Европейския съюз и след това. Цвета Караянчева информира госта, че през септември страната ни ще бъде домакин на интерпарламентарен форум, посветен на Западните Балкани, на който ще бъде предадена щафетата на следващите ротационни председатели на Съвета на ЕС.

Президентът на Сърбия изрази благодарност за подкрепата, която България оказва на страната му по пътя към пълноправно членство в ЕС. На срещата бе изразена увереност, че стокообменът между България и Сърбия ще продължава да се увеличава.