Горанов: Здравната каса да си уточни сметките

Жени Начева: Данните за просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове не са верни

"Преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с текущите задължения на НЗОК, не бива да поемаме ангажименти за 2018 г., които не са в съответствие с рамката на бюджета", коментира в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Според него не трябва да се бърза с подписавнето на Националния рамков договор (НРД), преди да се знае каква е договорната му основа.

"Затова вчера написах писмо, с което поисках Касата да си уточни сметките и да си въведе коректните принципи за водене на отчетност", обясни министърът. Той е категоричен, че не се налага актуализация на бюджета й при положение, че има 400 млн. лв. повече. "А просто надзорът трябва да види на кого какво дължи и какво да разплаща с този 3,860 млрд.лв ресурс", поиска Горанов.

"Ако приемем, че надзорният съвет, управителят на НЗОК Камен Плочев, здравният министър Кирил Ананиев и двете съсловни организации са разсъждавали да разпределят примерно около 400 млн. лв при наличие на 7 млн. лв. задължения към чужди осигурителни каси, а всъщност тези милиони са били много повече, те са били в заблуждение какъв ресус следва да разпределят в новия рамков договор", обясни той. Затова НЗОК трябвало да си оправи статистиката.

"Разбрах, че Славчо Велков е реферирал към мен – да излязат и да кажат кой ги е плашил и с какво", отговори на журналистически въпрос Владислав Горанов във връзка с твърдения за отправени заплахи от високопоставено лице към управителя на Здравната каса.

Данните за просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове, предоставени на медиите, не са верни, каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева.

Тя подчерта, че Надзорният съвет не е упълномощавал пресслужбата да изнася такава информация. Заради разлика в представените в медийното пространство и пред парламентарната комисия по здравеопазване суми, дължими от НЗОК, Начева добави, че предстои да се извърши спешна проверка и анализ, а в понеделник ще бъде предоставена коректна информация. Според нея недоразумението се получава заради различен начин на събиране и обработване на информацията в различните звена на Касата за общо дължими суми, за просрочени суми и др.

"Данните за постъпилите жалби от пациенти за отказано лечение в чужбина заради невъзможност за плащане от страна на НЗОК, също са некоректни", каза още Начева и подчерта, че такива жалби няма. В сряда управителят на НЗОК проф. Камен Плочев обяви, че за миналата година са постъпили такива сигнали от над 300 пациенти. По думите на Начева това е броят на постъпилите искове за възстановяване на суми от българи, лекували се в чужбина.

"Не е застрашено лечението на български граждани в чужбина", увери Начева. Тя добави, че заложените в бюджета на НЗОК 73 млн.лв. за разплащане с чуждите фондове за тази година ще бъдат достатъчни и няма да има напрежение, тъй като има споразумения за разсрочване на плащанията.

Начева увери, че няма риск да не се подпише Националния рамков договор за тази година.