Радев: Трябват още усилия за прогреса на регионите с българско малцинство в Сърбия

За съжаление регионите от двете страни на нашите граници са едни от най-бедните в Европа

„Основни теми при разговора с президента на Сърбия Александър Вучич бяха задълбочаване на нашето добросъседство и двустранното сътрудничество. Визитата на Вучич става в наистина едно важно и за България, и за Сърбия, за нашия регион време“, заяви президентът Румен Радев след среща със сръбския президент Александър Вучич.

„Сърбия получи ясна перспектива за своето европейско бъдеще, има вече определена времева рамка. Обсъдихме, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел. Това изисква мобилизация за решителни реформи в политическата, икономическата и социалната сфера. България подкрепя усилията на Сърбия, високо цени всички предприети реформи, особено готовността на Сърбия за диалог с всички страни от региона“, подчерта президентът Радев.

„Важно условие е добросъседството като важен критерий към всички държави от региона за тяхната европейска перспектива. Обсъдихме колко е важно за постигането на успех в нашите отношения развитието на свързаността – транспортна, енергийна, дигитална. Има определи проекти, по които се работи, говорихме за магистралата Ниш-София, за продължаване на работата по газовия интерконектор, говорихме за железницата от Ниш до българската граница. Важна част от свързаността е за хората от двете страни на границата да имат по-интензивен обмен, важни са ГКПП-тата – както отварянето на нови, така и усъвършенстването дейността на съществуващите“, добави Радев.

„За съжаление регионите от двете страни на нашите граници са едни от най-бедните в Европа. В тази част се намира и българското национално малцинство, то беше обект на нашите дискусии. Оценяваме високо последните промени в законодателството на Сърбия по отношение и на националното ни малцинство. Трябват още усилия обаче в тази дейност и този прогрес от законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и да имаме местни резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, включващи и липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, недостатъчен достъп до обучение на майчин език, здравни и социални услуги. Благодаря на Вучич за усилията, които е полагат за решаване на проблема с медиите на български език в регионите с българско национално малцинство“, каза Радев.

Той добави, че в сътрудничеството в областта на науката и образованието можем да постигнем много заедно със Сърбия. „По всички въпроси имаме твърдата решимост да работим по пътя заедно в сътрудничество между двете държави по въпросите за малцинството ни също. Този прогрес ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство и един от критериите за перспективата на Сърбия за членство в ЕС“, допълни той.

„С Вучич имаме много големи амбиции, благодаря за неговата покана за посещение в Сърбия, която ще бъде наситена с интересни дискусии и най-вече с конкретни действия. Това, което говорихме, беше насочено към конкретност. Въздушното пространство на Сърбия също е от стратегически интерес за региона. Ние трябва да имаме всеобхватен подход, когато говорим за нашето сътрудничество във всички измерения“, подчерта президентът Радев. „Решили сме да продължим със символи, които да водят до помирение, до забравяне на всички проблеми в миналото и да дадем ясен знак, че двете ни държави гледат уверено заедно напред в бъдещето“, каза още Румен Радев.