Борисов: Теменужка Петкова е постъпила почтено с оставката (видео)

Мисля, че е напълно постижимо тази година да влезем в чакалнята на еврозоната

„Имаме Комисия за защита на конкуренцията, имаме Комисия за финансов надзор, имаме ДАНС, ако трябва да се проверяват произход и пари, нито енергийният министър, нито аз можем да повлияем на подобна сделка. Госпожа Петкова е честен човек, като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и да вземем решение кой да я замести“, каза премиерът Бойко Борисов по повод подадената оставка на енергийния министър пред журналисти в Брюксел.

„Сделка между частни компании в Чехия, ние нямаме как да контролираме и да попречим. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Преди дни една телевизия беше продадена за огромна сума, защо не попитате има ли нещо общо правителството там“, добави Борисов. „За стотици милиони се съдим и с ЧЕЗ, и с ЕVN. Крайно съм бил недоволен от електроразпределителните дружества, давахме ги и на прокурор“, допълни премиерът.

„Не искам да прозвучи, че някой е бил подценен. Шарл Мишел беше преценил да чуе за отделните региони неща. Показахме им всички инфраструктурни проекти и за дигитална инфраструктура. Холандският премиер ми каза трябва да ни покажеш всички на части, явно наведнъж няма как“, допълни Борисов. „По-изгодно за България е да се увеличи вноската за бюджета, в сферата на кохезията още много ще се говори. Голямата концентрация на вниманието ни трябва да е това, което се случва в Сирия, в Украйна. Трябва да намерим начин да нормализираме отношенията. За радост, голяма част от моите предложения, вече започват да се говорят от всички. Аз мисля, че няма да бъде един ръководител и на Съвета и на ЕК, надали ще се намери консенсус по този въпрос. Все ще се намери кой да управлява ЕК, коментира българският премиер.

„Мисля, че е напълно постижимо тази година да влезем в чакалнята на еврозоната. Много тесногръдо беше погледното, когато го казах това. Например, за Холандия това е проблем. Към този момент липсват солидарност и разбиране. Вишеградската четворка има голям страх от релокацията, а ние я разглеждаме в обратната посока. Ако гарантираме, че в Европа ще се влиза както в САЩ и в Канада – само през КПП-тата, тогава „добре дошли“. Виждате страховитите бомбардировки в момента в Сирия, трябва ли да ги гоним тези хора. Има решение за това – ще покажем хуманност – 2-6 месеца ще стоят у нас след това ще си отидат“, каза още Борисов.

„Дори и по темата Атина-Скопие помагаме, но по някакъв начин не искам да оставям впечатление, че се месим в техните работи. Да събираш Туск, Ердоган и Юнкер – това е изключително тежка среща. Ще бъдат поставени такива въпроси, по които далеч не мисля, че ще се разберем. Това не е някаква вечеря на приятели, които се събират да си бъбрят и да си пийнат по шербет. Това не е нещо, което всеки може да го направи“, допълни Борисов.

„По летищата и морските ни граници няма риск. Егоистичният риск идва от сухопътните ни граници. Затова преди малко ви заговорих за релокацията. Преди малко Меркел каза на Ципрас, че се е подписал като мен – много късо. Много държави от Европа се страхуват от това България на суша да влезе в Шенген. Когато навремето колегите от Вишеградската четворка предложиха да инвестират в съоръжение за границата ни с Гърция, им казах, че мечтата на хиляди българи е била да си пътуват свободно до Гърция“ поясни той.

„Няма да се подведа по подобно изказване за отделното ни влизане от Румъния в Шенген, напротив трябва да си помагаме. Винаги в последните 1-2 години съм се ползвал с уважение от колегите, мнението ми се е зачитало. Вчера на вечерята ги няма нито Юнкер, нито Туск – моето мнение се отчита като на човек, който познава региона“, завърши Борисов.