Юнкер: ЕС се нуждае от няколко милиарда евро за укрепването на границите

По неговите думи досегашният мащаб на службата изисква бюджет от осем милиарда евро за следващите седем години

Гражданите на ЕС определят като първостепенна задача опазването на границите, а за това са необходими няколко милиарда евро в следващите години. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща, организирана от Центъра за европейски политически науки в Брюксел и посветена на бъдещия бюджет на ЕС, съобщи БТА.

Той отчете, че ЕС е предоставил закрила на три пъти повече бежанци, отколкото САЩ, Австралия и Япония общо. "До изборите за Европейски парламент догодина трябва да отбележим постижения в укрепването на границите и на системата за убежище, да възстановим Шенген, да придвижим Западните Балкани по-близо до ЕС", посочи Юнкер.

Председателят увери, че ЕК ще работи „под пълна пара“ до края на мандата идното лято. Юнкер отбеляза, че е въпрос на избор дали европейската гранична служба да остане, каквато е сега, или да придобие 100 хиляди служители.

По неговите думи досегашният мащаб на службата изисква бюджет от осем милиарда евро за следващите седем години. Въвеждането на подобрения в способностите на службата би струвало 20-25 милиарда евро, а разгръщането й до стохилядна армия от граничари би изисквало осигуряването на 150 милиарда евро до 2027 година.

"Необходимо е държавите в ЕС да променят мисленето си за общностния бюджет. Логиката трябва да се обърне и да определим първо целите, а после бюджета", коментира Юнкер.

Той отбеляза, че освен всичко друго, следващият бюджет на ЕС трябва да запълни недостига, разкрит с напускането на Великобритания. По неговите думи е честно да се каже, че това налага някои страни от ЕС занапред да внасят повече в бюджета.