НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения

За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира Владислав Горанов

НЗОК заседава извънредно поради разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения, съобщава БНР. За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира финансовият министър Владислав Горанов.

Според финансовият министър в посочените от проф. Плочев дължими суми има огромни разлики с данните, с които разполага министерството на финансите. Горанов настоява да не се подписва Националният рамков договор и да се замразят преговорите с лекарите.

Според управителя на касата проф. Камен Плочев просрочените дългове към януари са около 133,6 млн. лв. Според отчета за изпълнение на бюджета обаче те са около 7,6 млн. лв. Горанов посочва, че не може да си обясни на какво се дължи разликата от 126 млн. лв.

Според Горанов, разминаванията може да се установят от Държавната финансова инспекция и ако управителят на НЗОК проф. Плочев не може да обяснени, то значи е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.