Д. Главчев: Отстраняването на Валери Жаблянов не е реванш

Цялата ПГ на БСП стои зад направеното от Жаблянов

"Елементарно е да казваме, че отстраняването на Валери Жаблянов е реванш", заяви за БНТ Димитър Главчев от ГЕРБ, който през ноември месец миналата година подаде оставка от поста на председател на Народното събрание.

"Аз подадох оставка и нямаше нито дебат, нито гласуване, докато тук беше различен поводът за дебатът - искане за отстраняване на зам.-председател", обясни Главчев.

Той отбеляза, че процедурите за отстраняване на председател и зам.-председател на НС са сходни, но има три възможности.

"Едната е да подаде оставка сам, другата е да се стартира процедура. Има и трета възможност - парламентарната група, която е излъчила зам.председателя, сама да поиска неговото отстраняване, но такава възможност не беше използвана", каза Димитър Главчев.

Това по думите на Главчев означава, че цялата ПГ на БСП стои зад направеното от Жаблянов и допълни, че е имал отлични професионални отношения с него.

Той отказа да коментира правните основания на президента Радев да наложи вето върху Закона за банковата несъстоятелност, станал известен като Закон за КТБ, но отбеляза, че когато правомощията на президента се „лазбалансират“, едното от правомощията му - налагането на вето - става основно.