Юнкер назначи нов генерален секретар на ЕК

Свят

22-02-2018, 07:45

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българка поема поста генерален директор на Евростат

Зелмайер сменя на поста 61-годишния холандец Александер Италианер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назначи Мартин Зелмайер за нов генерален секретар на институцията. Той ще замени на поста холандеца Александер Италианер. Зелмайер е смятан за противоречива личност и не е одобряван от повечето служители в Европейската комисия.

Зелмайер сменя на поста 61-годишния холандец Александер Италианер, който игра важна роля в Европейския съюз от 1985-а година насам. Постът на генерален секретар на Европейската комисия е най-висшата чиновническа позиция в институцията, поясни Юнкер. Нов началник на кабинета на Юнкер става испанката Клара Мартинес Алберола, която е и първата жена на този пост. Към момента тя беше заместник на Зелмайер.

47-годишният германец е юрист по образование и беше човекът, организирал кампанията на Юнкер за председател. Той е известен като човек със силно влияние върху Юнкер и с големи правомощия в европейските институции. Агенция Ройтерс посочва, че бъдещето на Зелмайер след изборите през 2019-а е несигурно заради многото врагове, с които се е сдобил „черният кардинал“. Източници от Брюксел, пожелали анонимност, твърдят, че назначението ще направи трудно Зелмайер да бъде премахнат, след като Юнкер си отиде.

Междувременно стана ясно, че и две българки поемат важни постове в институцията. Мариана Коцева е назначена начело на Евростат, а Андрияна Сукова ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“. Коцева е не просто първата жена на поста генерален директор на Евростат, но и първата българка толкова високо в йерархията на институцията.