ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов

Ние бяхме грубо възмутени от твърдението в декларацията против провеждане на „Луковмарш“

От ГЕРБ представиха три аргумента за оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. „Първото нарушение е от 18 януари 2018 г., когато обсъждахме ратификацията на договора за добросъседство с Македония“, посочи Данаил Кирилов (ГЕРБ).

„Твърдейки, че се изказва в лично качество, Жаблянов квалифицира договора като „търгашество от най-ниска проба“, „недоносче“ и „измишльотина“. С това смятаме, че колегата Жаблянов принизи десетилетните усилия на двете държави да постигнат споразумение по този договор“, коментира той.

На второ място Кирилов цитира задълженията на всеки народен представител в парламентарния правилник – да зачита авторитета на Народното събрание. Той посочи, че по време на пленарно заседание грубо е възпрепятствал реда в залата при отдаването на почит на жертвите на комунистическия режим и от възродителния процес. „С тези си действия Жаблянов демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и към българския народ“, коментираха от ГЕРБ.

На трето място Данаил Кирилов посочи, че освен задълженията, които Жаблянов има като редови народен представител, той има и представителни и институционални функции като заместник-председател на Народното събрание. „В тази връзка той е длъжен да утвърждава националния и политически авторитет на Народното събрание като законодателен орган“, отбеляза депутатът от ГЕРБ. „Ние бяхме грубо възмутени от твърдението в декларацията против провеждане на „Луковмарш“, като авторството на тази декларация се оказа свързано с Жаблянов, в която се твърди, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“, коментира Кирилов. По думите му това дискредитира българския парламент и засяга неговия авторитет.

„Ако г-н Жаблянов желае да прави такива екстремни квалификации, той би следвало като представител на 80% от народното представителство, да има възможност да ги прави като редови народен представител, но като представляващ институцията български парламент смятаме, че не следва да прави това“, каза Данаил Кирилов и добави, че затова са внесли предложение за предсрочно освобождаване на валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента.