Е. Захариева: До края на годината очакваме зелена светлина за Шенген

Границите на Шенген не трябва да бъдат затворени, за да няма негативен ефект върху икономиките на страните от ЕС

До края на годината очакваме „зелена светлина“ от Европейския съюз за влизането на България в Шенген. Изпълнили сме всички критерии, направихме много, за да охраняваме сигурно външната граница на ЕС. Това каза в интервю за Die Welt външният министър Екатериа Захариева.

„Българското предстедателство на Съвета на ЕС иска падането на граничния контрол на Германия и още четири страни в Европа“, заяви Захариева.

"Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия, която не е членка на ЕС, трябва да осъществяват граничен контрол до май 2018 г., заради бежанската криза и произтичащите от нея проблеми със сигурността. Би било много полезно, ако след месец май граничните проверки на тази държави отпаднат", коментира Захариева.

"Границите на Шенген не трябва да бъдат затворени, за да няма негативен ефект върху икономиките на страните от Европейския съюз. Вътрешнограничните контроли противоречат на европейските ценности за невъзпрепятствано право на местожителство", каза Екатерина Захариева.

Медията припомня, че на 12 ноември 2017 г. Германия удължи с 6 месеца налагането на гранични проверки. Като основание за това вътрешният министър на страната Томас де Мезиер посочи „напрегнатата ситуация със сигурността заради драматичните терористични атаки“. Граничните проверки се извършват освен на границата между Германия и Австрия, и при връзки на полети от Гърция за Германия.