Лавинната опасност в Пирин е значителна - bulgaria.utre.bg

Лавинната опасност в Пирин е значителна

18 февруари 2018, 14:31 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia

В района на Пирин не бива да се ходи по летните маршрути през зимата

Значителна лавинна опасност в Пирин. Вероятността за падане на лавини е средна на Витоша и в Рила. Като ниска е определена само в Стара планина. Два инцидента с лавини в Пирин станаха през седмицата, предава БНТ.

Планинските спасители успяха да спасят сноубордист, а вчера лавина затрупа трима младежи - двама от тях оцеляха, но загина 25-годишно момиче, за което стана ясно ,че е била опитна алпинистка.

"Групата, която беше затрупана вчера от лавина, се е намирала на Момин връх", заяви пред БНТ Атанас Уков от планинската служба в Банско."Момичето се е озовала върху снежна козирка, която се е счупила то е полетяло надолу, като е завлечена още снежна маса", допълни той.

Атанас Уков апелира скиорите да не напускат пистите, тъй като те са безопасни. Той се обърна към туристите да бъдат с повишено внимание. "Температурата в района на Пирин е висока, снежните маси се разтопяват и така натежават и това е предпоставка за лавинна опасност", обясни той.

"В района на Пирин не бива да се ходи по летните маршрути през зимата, защото те са в ниска част, а над тях дебнат лавини", допълни Атанас Уков.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ