Премахват геоблокирането в ЕС

През 2017 година близо 60 процента от европейските граждани са купили нещо онлайн

Когато искате да си купите нещо в магазин в друга държава или да наеметекола, никой не ви пита откъде идвате, нито създава проблем, че кредитната или дебитната ви карта са издадени в България. В интернет нещата не стоят така - често достъпът ви до стоки и услуги в други държави е блокиран, което противоречи на основните принципи на единния европейски пазар, предава БНТ.

През 2017 година близо 60 процента от европейските граждани са купили нещо онлайн. Но само една трета от тези, които са пазарували в чужди сайтове са успели да осъществят покупката си. Останалите две трети са се сблъскали с някаква форма на ограничения. Именно затова Европарламентът прие нов регламент. Българският евродепутат Ева Майдел обяснява какви ще са практическите ползи от него.

Според докладчика по темата - полския евродепутат Роза Тун, един от основните мотиви за премахване на геоблокирането е, че това е дискриминационна практика, немислима в Европейския съюз. Според нея правата и на клиентите, и на търговците ще бъдат добре защитени.

Новите правила обхващат широк спектър физически стоки като обзавеждане или електроника, онлайн услуги като хостване или услуги в облак, купуване на билети за концерти, наемане на коли в чужбина. Засега единствено защитеното с авторско право цифрово съдържание, като телевизии, електронни книги, музика или игри няма да бъде обхванато от тях. Идеята обаче е в следващите две години това също да се промени.

Новите правила трябва да бъдат одобрени и от държавите-членки и реално ще да влязат в сила в края на тази година.