Тилърсън: Турция да демонстрира сдържаност по време на операцията си в Сирия

Тилърсън заяви, че страната му признава турското легитимно право за сигурни граници

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Турция да „демонстрира сдържаност“ в своята военна операция срещу кюрдските части в северния сирийски регион Африн, предава AFP.

По време на съвместна пресконференция заедно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, Тилърсън призова Анкара „да демонстрира сдържаност в операциите си“. Същевременно той настоя, че Турция и САЩ „споделят едни и същи цели в Сирия“.

Тилърсън заяви, че страната му признава турското легитимно право за сигурни граници. По време на съвместна пресконференция заедно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара Тилърсън също така изрази загрижеността на САЩ относно служителите в мисиите си в Турция и призова Анкара да освободи американските граждани, задържани в затворите ѝ.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че страната му и САЩ са се разбрали да нормализират отношенията си след периода на напрежение през последните години.

„Разбрахме се отново да нормализираме отношенията си“, заяви Чавушоглу сред преговорите си с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Анкара, заявявайки, че връзките са били „в критичен период“ и обещавайки да създаде „механизми“ за обсъждане на въпросите, предизвикващи проблеми.