Обвиняват Русия за вируса NotPetya

Тази седмица обвинения срещу Москва бяха отправени от Австралия, САЩ и Великобритания

Правителството на Австралия обвини Русия в създаването и разпространението на компютърния вирус NotPetya. Това заяви австралийският министър на правосъдието и киберсигурността Ангъс Тейлър, цитиран от руски медии.

"Въз основа на информацията на австралийските разузнавателни служби и след консултации с властите на САЩ и Обединеното кралство, австралийското правителство стигна до заключението, че руското правителство е подкрепяло престъпниците, отговорни за инцидента", се изтъква в изявлението на министъра.

Тази седмица обвинения срещу Москва бяха отправени и от Лондон и Вашингтон. Вчера от Белия дом заявиха, че Русия е създала вируса NotPetya. В тази връзка американските власти заплашиха Русия с "международни последици" заради "най-разрушителната и скъпоструваща кибератака в историята".

NotPetya "бързо се разпространи из цял свят, нанасяйки щети за милиарди долари из Европа, Азия и двете Америки", се казва в изявлението на Белия дом.

Според Вашингтон тази кибератака "е била част от настоящите усилия на Кремъл да дестабилизира Украйна и показва още по-ясно замесеността на Русия в протичащия там конфликт".

Ден по-рано подобно обвинение направиха и от британското външно министерство.

Кремъл категорично отхвърля тези обвинения, като твърди, че са неоснователни и безпочвени.